Sziasztok.
Pereceket megcsináltam, képet mellékelem..- sajnos a név, dátum lemaradt..- de még egyszer nem tudom lefényképezni, mert nagyon gyorsan elfogyott. (A kép tulajdonságát mellé raktam-azon látszik hogy ma délben készült a kép s este raktam fel a gépre a telóról a fényképet). Mivel a hétvégén szüretelünk, így a receptet hétfőn írom meg. További szép hétvégét! Brownie
Sziasztok. Ígéretemhez képest kicsit később..- de még időben írom akkor a receptet is.
Sajtós-sós perec
Hozzávalók:
60 dkg liszt (item ID 745000)
30+10 dkg sajt
40 gramm szalalkáli
3dl tej /1 üveg tej: (Item ID2432000)/
2 kávéskanál és egy csipetnyi só
1 egész nyers tojás (item ID 2450000)
30 dkg vaj
2 csipet cukor (item ID703000)
Henry Walker: Szia, szükségem lenne az Októberfeszthez sós perecekre, amit a vendégeknek kínálhatok sörkorcsolyának. Tudsz csinálni?
Összeszedjük a hozzávalókat: 2 üveg tejet szerzünk zöldfülü kalauzolásával, ezt elvisszük a Tejüzemhez (county 9), az egyik üveg tejért kapunk vajat, sajtot. Gabonával gabonaörléssel lisztet szerzünk be, Saltwaterban (county 9) sót kapunk, cukornádvágással cukrot. Elszigetelt farmon kapjuk a szalalkálit.
Tekintélyes udvarházban(county 8) tudjuk megsütni a pereceket.
60 dkg lisztet, lereszelt 30 dkg sajtot összekeverjük, majd belemorzsoljuk a 30 dkg vajat, hozzátesszük a sót.
Kis fazékban (ID 778000) langyosítjuk a tejet a 2 csipetnyi cukorral, s hozzáadjuk a 40 gramm szalalkálit. Hagyjuk, hogy a szalalkáli felfusson, de vigyázzunk, nehogy kifusson! Míg várunk, megihatunk egy kávét. Összekeverjük a felfutott szalalkális tejet a lisztes keverékkel , s jól összedolgozzuk, hogy egy jó kis tésztát (ID 1866000) kapjunk. Letakarva, hűvös helyen 2 órán át pihentetjük. Ezalatt scanderezünk egyet a nyers tojásért.
El kell dönteni, hogy szeretnénk sütni:
Ősi módszerrel- keresd meg Waupee-t tanácsért.
Modern módszerrel- keresd meg Maria Roalstad-ot.
Ősi módszer: (azoknak ajánlott, akik a 720 órás munka-kalandot is be merték vállalni).
Faszénnel (ID 855000) és 1 tűzgyújtó szettel (ID 1861000) begyújtjuk a kemencét.
1 nagy vágódeszkát (ID86000) liszttel meghintünk, a tésztát kinyújtjuk kb.5 mm vastagra. Késsel (ID1858000) a tésztából 12x0,8 cm-es csíkokat vágunk. A tésztacsíkokat egyenként kicsit megsodorjuk a tenyerünkön- hengeresre, majd pereceket formálunk belőlük. Habosra felvert és csipetnyi sóval ízesített tojással megkenjük a pereceket- figyelve, hogy a perecek két felső szára jól rögzüljön, majd a maradék 10 dkg lereszelt sajtból hintünk a perecekre. Ha elfogyott a sajt, köménymaggal, szezámmaggal, tök-szotyimaggal de akár mákkal is meghinthető. Zsírozott-lisztezett tepsiben, előre bemelegített sütőben - kemencében 200-220 fokon kb. 10-15 perc alatt halvány sárgára sütjük.
Modern módszer:
Maria a kovácsüzemhez irányít, ahol 1 vasért megcsinálják a pereckiszúró szerszámot. Ha akarod, a keleti végponton a piacnál is megveheted ezt. A tésztát belisztezett gyúrótáblán 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd a pereckiszúró eszközzel a pereceket kiszúrkáljuk. Sütőpapírral borított tepsire tesszük. Habosra felvert, csipetnyi sóval ízesített egész nyers tojással megkenjük a pereceket, meghintjük a maradék 10 dkg lereszelt sajttal, s 180 fokra bemelegített légkeveréses sütőben (akár 2 tepsi is süthető így egyszerre) 8-10 perc alatt szép világossárgára sütjük. Kicsit megemelve, az alja sárga, megsült..- akkor már jó.
Sütés közben ammónia szabadul ki, míg a tészta emelkedik és sül- ezért kell magas hőmérsékleten sütni. Nem kell félni, a kész süteményben nem marad benne, de ezzel lesz magasabb és finom. Több napig is ehető, finom- bár nálunk nem szokott maradni. Családi ünnepre kétszeres mennyiséget szoktam sütni, ez a leírt adag kb. 4-5 tepsire elég.
A fényképen a jobb oldali perecek (a kisebb tálban) az ősi módszerrel készült (csak 1 tepsivel csináltam így, nem vagyok mazochista), a nagyobbik tálban, bal oldal felé a modern módszerrel készültek, most nekem 5 tepsivel lett- 2 még sült a fénykép készítésekor).
Ha az otthon lévő barátok, család megkóstolják, lehet palánkfalat építeni vagy az útonállók elkergetésével megóvni, hogy ne egyék meg mind az éppen kisült pereceket, maradjon a vendégeknek is. Úri vacsora után, jó, hideg sör de akár bor és üdítő mellett finom rágcsálnivaló.
Érdemes kipróbálni, megsütni. Brownie