Vadnyugati mesék

DeletedUser17589

Vendég
A véletlen sodort ide. De ha már itt vagyok, jól körülnézek. Talán megvetem a lábam. Talán belepusztulok... az unalomba. Pipára gyújtok, a sasok vijjogását hallgatom. A porba köpnék, ha nem tartanám - jó nevelésem fintoraként - gusztustalannak a köpést. Ördögszekér imbolyog végig a tájon. Engem is vinne el az ördög - gondolják itt mindannyian a nagypofájúról.
 

DeletedUser17589

Vendég
Egy hegyi forrás lábánál, erdő szélén, lepusztult telepre leltem. Szellemváros - gondoltam. A szél süvített végig az elhagyott város egyetlen sikátorán. Ablakok ki-be táncoltak, a rozsdás szélkakas nyikorgott a templom rogyadozó tornyán. H.TE. - betűhiányos reklám hirdette, hogy egykor vendégváró városka volt ez itt. Most ingyen szállásra meghúzódom egyik koszos szobájában. Azt hiszem, megtelepszem a városban.
 

DeletedUser17589

Vendég
Egy bádog konzervdoboz repedt hangjára ébredek. Csak a kóborkutyák - gondolom. De a hang nem szűnik. Mintha valaki azzal szórakozna, hogy ide-oda rugdossa a dobozt. Kinézek az ablakon. Egy szakadt fazon néz farkasszemet velem, szájában hosszú fűszál. Rézszínű fogait felém vicsorítja. - Akad itt szállás nekem is? - kérdezi barátságtalan hangon. Nincs mit vesztenem. Intek neki, hogy bejöhet felőlem. Visszarogyok az ágyamra. A por a mennyezetig száll fel. Hallom, új lakótársam is az emeletre jött szobát "bérelni". Bevágódik egy ajtó, reccsen az ágy, s csakhamar horkolás hallatszik. Újra elalszom én is. Nagyobb biztonságban érzem magam így, hogy lakótársam is akadt.
 

DeletedUser17589

Vendég
Oldalamba hasít a fájdalom. - Mi a kutyaisten? - Ordítom és azonnal kapok a helyre, ahova berettámat helyeztem. Sehol semmi. Tisztul az agyam. A rezes mosolyú fegyverét mereszti rám, pisztolyövem belóg a képembe. - Lássuk, mit tudsz! - recsegi a lakótársam. Hátat fordít. Viszi a fegyveremet is. Utána kódorgok. Tudom, nincs más választás. Kimegyünk a pór verte sikátorra. - Negyven lépésről egy-egy golyó. Nem kell megöljük egymást. - mondja cinikus nyugalommal. Kimérjük a távolságot. Izzad a kezem. Kovács vagyok, nem párbajhős. Vajon, ki ez az ember? Mintha olvasna gondolataimban, hanyagul rám kiált: - Amolyan katona volnék! Mostanában fejvadász! Rám fér a gyakorlás, nehogy kijöjjek a formából! nem bánod, ugye?!
De, egyre inkább bánom. Ütött az utolsó órám, gondolom. Megállunk egymással szemben. Méregetjük egymást. Én kellene kezdeményezzek, hogy legyen esélyem. De egyszercsak kimozdul, átnéz rajtam. - Mi a francos fene? - Kiáltja, s tenyerét kalapja karimájához emeli, meghosszítva a napellenzőt. Cselnek vélem. Nem mozdulok. Ő már meg is indul felém, ügyet sem vet rám. Elhalad mellettem. Ekkor utána fordulok. Én is a távolt lesem, a sikátor beszűkülő végét. Egy szoknya... egy nő.
 
Fent