Henry: Barátaim!
Álmot láttam az éjjel. Megjelent előttem a Nagy Busószellem , és így szólt:
-Hosszúra nyúlik a tél, az emberek rosszkedvűek és erőszakosak.
Csapj nekik egy mulatságot, hívd meg őket egy pohár itókára, és süss nekik fánkot ezen mód:
Rózsafánk
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 2 tojás + 2 tojássárgája
- 1 ek. tejföl
- 2 ek. rum
- 1 csipet só
- 30 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje (kenéshez)
- olaj a sütéshez (1,2-1,5 liter)
- vaníliás porcukor a szóráshoz
- áfonyalekvár
- A vajat felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat és a tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, rummal és sóval.
- A lisztet és a porcukrot tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásos tejfölt , majd az olvasztott vajat, fakanállal összekeverjük, végül munkalapra szedjük, és lazán összegyúrjuk.
- Pihentetés nélkül, lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és linzerkiszúróval korongokat szúrunk ki belőle.
-A két alsó közepét megkenjük egy-egy pötty tojásfehérjével. Kissé elforgatva, egymásra fektetünk 3-3 korongot, a közepüket pedig fakanál nyéllel le- és benyomjuk .
- Nagyobb lábasban vagy serpenyőben felforrósítunk háromujjnyi zsiradékot. Mérsékeljük a tüzet, a lyukas koronggal lefelé óvatosan beleteszünk 6-8 fánkocskát – ne többet, mert nagyon gyorsan sülnek, és jócskán megnőnek-kinyílnak. Mindkét oldalukon aranybarnára sütjük őket (mindössze 2-2 perc!), papírkendőre emelve felitatjuk róluk az olajat.
- Tetejüket megszórjuk vaníliás porcukorral, a „rózsakelyhekbe” 1-1 kanálka áfonyalekvárt púpozunk. Frissen az igazi, de még másnap is fogyasztható.
-
Ha így teszel, meglásd, a tél gyorsan elillan, a lányok termékenyek lesznek, és a kukorica bőségesen fog teremni az idén.
Barátaim ! Munkára fel, és várok szeretettel mindenkit az esti mulatságra!