2019 Vigyázz, kész, süss! (játék)

Macaron

Well-Known Member
Ex-Csapattag
Sziasztok!

Eljött az ősz ahogy szokott, alázatosan, s lassan kirakja a kellékeit: lombot hullat, szelet ébreszt. Az ősz a nagy - betakarítást ünneplő - étkezések ideje. Ehhez kapcsolódik mostani játékunk is, ahol ismét a konyhába hívlak benneteket. No nem az enyémbe :p hanem mindenki a sajátjába kuckozzon be.

Játékunk témája az őszi gyümölcsök: alma, körte, szőlő, dió. Ezeknek a gyümölcsöknek a felhasználásával várunk Tőletek recepteket. Ez lehet étel vagy sütemény, a lényeg készítsétek el s fotón - amin szerepel a nevetek és a dátum - mutassátok be nekünk, s csatoljátok a receptet is hozzá. A négy gyümölcsből legalább 1-nek szerepelnie kell benne.

Jutalmazás:

  1. 16000 perec + 500 rög
  2. 16000 perec + 400 rög
  3. 16000 perec + 300 rög

Mindegyik beküldést zsűrizzük, és így a legjobbaknak a következő nyereményeket osszuk még ki:
  • 3x3250 perec
  • 5x1500 perec
  • 10x650 perec

Beküldési határidő: október 6. (vasárnap) 20. óra.
Mivel szeretnénk, hogy senki se maradjon le az értékes perecekről, kérjük írjátok a hozzászólás végére, hogy melyik világon kéritek az esetleges jutalmakat! Utalás legkésőbb október 7-én este!

Reméljük sok finomság kerül a west asztalunkra általatok, s nehéz zsűrizés elé nézünk majd. Ahol figyelembe vesszük majd a feltételezett befektetett időt és energiát, az étel kinézetét, az őszi hangulatot és az alapanyagok sokszínűségét.

A legjobb recepteket beválogatjuk a TW Times következő számába!

Vigyázz, kész, süss-főzz!

A The West Csapata
 

Syntex

Community Manager
The West Csapat
Community Manager
Üdv.
Hová küldjük?
Ide nem enged feltölteni képet vmi miatti.
Szia,
Az oldal alján a Fájl feltöltése gombra kattintva tölthetsz fel képeket, vagy használhatsz külső oldalt is, vagy kérlek keress fel minket a Supporton keresztül, ha problémákba ütközöl.
 

LDuck

Well-Known Member
Baklava tekercs

Hozzávalók (egy nagy tepsinyihez)
Töltelékhez:
  • 12db réteslap
  • 300g olvasztott vaj
  • 450g dió (opcionálisan tehető bele pisztácia, mandula)
  • 120g cukor
  • (opcionálisan 1tk őrölt fahéj)
Sziruphoz:
  • 560ml víz
  • 500g cukor
  • 200g méz
  • (opcionálisan 3-4 fahéjrúd, 1 narancs leve, fél citrom leve)

Elkészítés

A diót (illetve egyéb magot) durvára vágjuk vagy aprítjuk és összekeverjük a cukorral.
A réteslapokat félbe vágjuk. Deszkára, nyújtólapra vagy sütőpapírra helyezünk egy lapot, megkenjük olvasztott vajjal.


Ráteszünk még egy lapot, azt is megkenjük vajjal. Majd egy harmadik lapot is ráteszünk és azt is megkenjük vajjal. Erre rászórunk a cukros-magos keverékből,

majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. (Ha lassan dolgozunk a réteslap átázik a vajtól és nehezebben tekerhető, áttehető)


A tekercseket egymás mellé helyezzük egy kivajazott tepsibe,


3-4 cm-es darabokra vágjuk és előmelegített sütőben, 180°C-on 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.



Amíg sül a baklava, elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat egy lábasba rakjuk, kis-közepes lángon felforraljuk, majd hagyjuk gyöngyözni 10 percig.



A sütőből kivett baklavákat még rögtön forrón meglocsoljuk a sziruppal. Részletekbe tegyük, így látjuk mennyit szív fel. (ettől a mennyiségtől nagyon szirupos lesz a baklava, ha valaki szárazabban szereti, kevesebből készítse el)




És itt jön el az elkészítés legnehezebb része, ugyanis várni kell 5-6 órát (vagy méginkább 1-1,5 napot) hogy meg tudja magát rendesen szívni a cukros sziruppal. Addig csak nézegetni, szagolgatni, fotózgatni érdemes :) Letakarva vagy dobozban több napig eltárolható (már ha megmarad addig)




Jóétvágyat

(amennyiben én lennék a kiválasztott, a nyereményemet Aviendha névre, Florida világra kérem)
 

Csatolmányok

  • 159,9 KB Megtekintések: 21
  • 255,7 KB Megtekintések: 11
  • 200,9 KB Megtekintések: 10
  • 273,4 KB Megtekintések: 11
  • 286,9 KB Megtekintések: 9
  • 305,7 KB Megtekintések: 8
  • 305,3 KB Megtekintések: 10
  • 218,9 KB Megtekintések: 214

kunlajo

New Member
Diós-Áfonyás muffin.

Ez egy elég egyszerű és gyors recept, melyhez sok minden nem szükséges. /1 bögre-2,5 dl/
Hozzávalók: 1 bögre kristálycukor, 1,5 bögre liszt, 0,5 bögre darált dió, 1 bögre tej, 0,5 bögre olaj, 1 csomag sütőpor, 1 tojás, 2 kanál kakaópor (cukormentes), 10 dkg áfonya.

A sütőt előmelegítjük 160 fokra.

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük ( pár szem áfonyát félre teszünk), majd a muffintepsibe adagoljuk a keveréket és a tetejére is (az áfonya méretétől függően) 3-4 szem áfonyát teszünk.

A sütőbe tesszük és kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat.

Amennyiben díjat nyer a recept, azt Kentuckyra kérném.
 

Csatolmányok

Olander007

New Member
Dió torta,

Kicsit eltérés volt a recepttől mert a fűszeres szirup helyett, porcukorral és habbal lett megoldva! :D
A hozzá valókat és az elkészült süteményt képeken csatolnám! :)
Ha esetleg díjjazott lennék: Olander007 és Jacksonville-en kérném!
 

Csatolmányok

Syntex

Community Manager
The West Csapat
Community Manager
Dió torta,

Kicsit eltérés volt a recepttől mert a fűszeres szirup helyett, porcukorral és habbal lett megoldva! :D
A hozzá valókat és az elkészült süteményt képeken csatolnám! :)
Ha esetleg díjjazott lennék: Olander007 és Jacksonville-en kérném!
Ez lehet étel vagy sütemény, a lényeg készítsétek el s fotón - amin szerepel a nevetek és a dátum - mutassátok be nekünk, s csatoljátok a receptet is hozzá. Kérlek tölts fel egy ilyen képet, máskülönben nem tudjuk elfogadni.
 

Monó

Game Master
The West Csapat
Game Master
TW Times szerkesztő
Szőlőkrémes diótorta

Hozzávalók:


A piskótához:


4 tojás
25 dkg kristálycukor
25 dkg liszt
15 dkg darált dió
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál olaj
1 fél citrom héja
1 teáskanálnyi sütőpor
4 evőkanál víz

A krémhez :


70 dkg fehér szőlő

1.cs. vanílíás pudingpor
25 dkg kristálycukor
25 dkg margarin.

A díszitéshez :
Darabolt dió és szőlőszemek.

Elkészítése : A sütőt előmelegítjük, alsó-felső sütés, 180 fokra.
26 cm átmérőjű tortaformát szilikonos sütőpapírral kibélelünk, az oldalát is !
A tojások fehérjéből a cukorral kemény habot verünk és fokozatosan hozzáadjuk a tojássárgáját is. Lassan hozzáadjuk a vizet, az olajat és a száraz alapanyagokat is. Legyünk óvatosak, hogy a hab ne törjön össze!
A tortaformába öntjük, és kb. 30 percig sütjük. Tűpróba!
Ha kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk.

A krémhez a szőlőszemeket megpároljuk, sűrű szitán átpasszírozzuk. Az így kapott lé kb. 4 dl legyen. 6 evőkanálnyit kihűtűnk, a pudingport simára keverjük benne. A többit a cukorral felforraljuk, hozzáöntjük a kikavart pudingot és újraforrásig takaréklángon , állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amikor langyosra hűlt, kanalanként az előre kikavart margarinhoz adva kihabosítjuk.
A tortalapokat a krémmel megtöltjük, a tetejét és az oldalát megkenjük.
Szőlőszemekkel, darabos dióval díszitjük, és legalább 1 órát hűtőben pihentetjük.

Jó étvágyat !

Monó, Florida.



 

ipapita

New Member
Baconbe tekert csirkemáj sült almával, körtével

Hozzávalók:

0,5kg csirkemáj
30dkg szeletelt bacon szalonna
3db alma
3db körte
bors
majorannaIMG_20191005_082720.jpg


Elkészítése:

A májakat megmossuk, tisztítjuk, egyesével egy-egy bacon csíkkal betekerjük. A betekert májakat tűzálló tálba, vagy tepsibe tesszük úgy, hogy majd mellé, közé tudjunk tenni alma, illetve körte szeleteket.Ekkor megszórjuk egy pici borssal, majorannával, és tényleg nagyon kevés sóval ( a sótól megkeményedik a máj). Az almákat, körtéket félbe, negyedekbe vágjuk, a magokat, magházakat kivágjuk, és az edényben lévő májak közé betesszük héjastól. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb 25-30 perc alatt készre sütjük. Akinek grillezős a sütője, az még egy 5-10 percig a végén grillezheti is, hogy a bacon még ropogósabb legyen. Krumplipürével tálalva isteni!! ( Mindezt csirkemellel is meg lehet csinálni, akkor kisebb csirkemell darabokat tekerünk be a baconbe, azokat viszont előtte be kell sózni!) Így akkor most 2 recept ment egybe! 2in1 :)
Jó étvágyat hozzá!!

Amennyiben még díjat is nyernék vele, azt ipapita névre V1-re kérném!
 
Utoljára szerkesztve:

Innocent Kiss

New Member
Fehérboros almaágyon sült füstölt csülök

Hozzávalók:
1 db füstölt sertés csülök
1 db hagyma
1 db alma
3 gerezd fokhagyma
2 dl Fehérbor

Bors

A csülköt vízben 1 órán át előfőzöm, közben a beáztatott római tálat kibélelem a feldarabolt hagymával, fokhagymával és almával, amit sózok borsozok, majd 1,5-2 dl fehérborral meglocsolok.
Ha a hús puhára főtt, kicsontozva feldarabolva az almás-hagymás ágyra teszem, majd 1,5 órán keresztül lefedve sütöm kb 180°C-on.
Ez idő leteltével a római tál tetejét leveszem és 20-30 perc alatt a csülköt ropogósra pirítom.
Az elkészült finomságot a vele sült hagymás-almás cuccal, valamint franciasalátával tálalom, melyből szintén nem hiányozhat az alma!!!

Jó étvágyat hozzá!
Innocent Kiss Kentucky világból
 

Csatolmányok

Utoljára szerkesztve:

kokszos1983

New Member
Almás krémes

Hozávalok:
Piskota:-7 db tojás,14 kanál kristály cukor,1 csomag vaniliás cukor,14 kanál liszt,1 csomag sütőpor..
-1 kg alma szeletelve
Piskota elkészitése:almát vékony szeletekre váglyuk le raklyuk a tepsibe egymásra ugy hogy a tepsit teljesen betakarja,alma tetejét megszorlyuk fahéjjas porcukorral izlés szerint,erre öntjukrá a piskotát és ezt sütjük kb 45 percig 180 fokon tü probálgatással ha kész megvárlyük mig kihül..
-kész akkor meg forditjuk a kész piskotát hogy az alma felül legyen..

Krém:3 csomag vaniliás puding,6-7 deci tej attol függ mennyit vesz fel a puding..8 kanál porcukor-és ezt sütüre fözzük mikor majdnem kihul akkor keverünk hozzá kb 15 deka vajat..mikor kihult piskota tetjeére ahol már az alma van felül(meglett forditva)-ra kenjuk..

Tejszinhab elkészitése:nagyoboz Hulala tejszin felverése ebbe habfikszáló és ezt kenjuk a puding tetejére..

Utánna mar csak a diszités maradt azt mindenki ugy disziti ahogy szeretné:)))

Jó étvagyat ehez a fincsi sütihez:))

Esetleg valami dijjat nyernék akkor azt a kokszos1983-felhasználoi névre és a Kentucky-világra kérném köszönöm...
 

Csatolmányok

Latyi007

Member
Sziasztok, én is beneveznék a versenybe, egy édes süteménnyel:

Körtés-almás-szőlős-diós kocka

Hozzávalók kb. 35 szelethez:

  • A tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 25 g friss vagy 1 tasak instant élesztő
  • 1 kk.+30 g porcukor
  • 300 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 30 g vaj/margarin + a tepsihez
  • A krémhez és a rakományhoz:
  • 1 citrom
  • 60 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor
  • 2 tasak (20 g) vaníliás cukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 tojássárgája
  • 4 dl tejföl
  • 40 g hámozott, darált mogyoró vagy mandula (én dió mellett döntöttem )
  • 4 nagyobb körte
  • 2 nagy alma
  • 500 g piros és fehér szőlő vegyesen
  • 1 ek. porcukor + a szóráshoz
1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és 1 kk. porcukrot, felfuttatjuk (10 perc). A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 1 csipet sót, 30 g porcukrot, a tojást, a citromhéjat, az élesztős tejet, végül a felolvasztott vajat/margarint, és a hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (30 perc). 2. A krémhez a citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A cukrot, a vaníliás cukrot és a pudingport fém habüstbe szórjuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, apránként a tejfölt (A), végül belereszeljük a citrom héját, és gőz fölött, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük. Beleforgatjuk a mogyorót/mandulát/diót (B), hideg vízbe állítjuk, és gyakran megkeverve langyosra hűtjük.
3. A rakományhoz a citrom levét kinyomjuk. A gyümölcsöket megmossuk, a körtéket és az almákat meghámozzuk, a körtéket félbevágjuk, magházukat kiemeljük, vékony gerezdekre szeljük. Az almák magházát kiszúrjuk, felkarikázzuk (C), mindkettőt megkenjük citromlével (hogy meg ne barnuljanak). A szőlőt leszemezzük. 4. Egy kb. 30x40 cm-es (például a sütőhöz tartozó) zománcos-peremes tepsit kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
5. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk (D), kinyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, a széleken kissé felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Arányosan elosztva a tetejére simítjuk a krémet (E), majd változatosan-sűrűn elrendezzük rajta a gyümölcsöket (F).
6. 200 °C-on 15 percig sütjük a tésztát, aztán 180 °C-ra visszakapcsolva további 35-40 percig sütjük (tűpróba!). Kivesszük a sütőből, azonnal megszórjuk 1 ek. porcukorral (amely a tetejére olvad), és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Fogyasztáskor kb. 6x6 cm-es, illetve tetszés szerinti nagyságú kockákra-szeletekre vágjuk, és további porcukorral meghintve kínáljuk.


Saját képek, készítés és elkészülés:
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg

Ha netán helyezést érnék el, Latyi007, Floridán játszom
 

RISZP

New Member
Hasselback-édesburgonya fetával és dióval​

Hozzávalók 4 személyre: kb 1 kg édesburgonya (2 közepes darab), 5 dkg vaj, 2 evőkanál extra szűz olivaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál tengeri só, 15 dkg feta sajt, 10 dkg dió

Elkészítés:

1. Az édesburgonyák héját alaposan súroljuk meg, majd éles, vékony pengéjű késsel vagdossuk be őket vékony szeletekben a kétharmad részükig úgy, hogy az aljuk egyben maradjon.

2. Olvasszuk fel a vajat, keverjük el az olivaolajjal, az aprított fokhagymával és sóval

3. Kenőtollal kenjük meg a krumplikat a vajas keverékkel, a rések között is, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. 230°C-ra előmelegített sütőben süssük készre 25-30 perc alatt.

4. A forró burgonyára morzsoljuk rá a fetát és szórjuk rá a száraz serpenyőben enyhén átpirított, durván vágott diót
dio.jpg

A fórumra sajnos nem tudtam belépni saját hibámból, ezért egyik barátomat kértem meg, hogy posztolja ezt fórumon. RISZP csak posztolja, az ételt készítette, a receptet és elkészítési folyamatot leírta SisterAbigail.

Amennyiben nyernék, úgy SisterAbigail karakterre, El Dorado szerverre kérném a jutalmat.
 
Diós rácsos

Hozzávalók a tésztához:

40dkg liszt
20 dkg margarin
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
1 egész tojás
1 kis citromlé
néhány evőkanál tejföl

Töltelékhez:
baracklekvár, ízlés szerint
20 dkg cukor
4 tojássárgája
20dkg őrölt dió
1 csomag vaníliás cukor
4 tojásfehérje

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, valamennyit félreteszünk, a többit akkora lappá nyújtjuk, hogy beleférjen egy tepsibe. Megkenjük a lekvárral, és rásimítjuk a tölteléket, amelyhez habosra keverjük a cukrot a tojások sárgájával, beleadjuk a darált diót, a vaníliás cukrot, végül a kemény habbá vert fehérjét. A tésztára simítva, tetejére a félretett tésztából rácsokat sodrunk, és a sütőben szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni, majd szépen, kockákat szeletelünk. Jó étvágyat hozzá!

A lehetséges jutalmat Jacksonville világra kérném, ezen a néven.
 

Csatolmányok

Nagymama féle klasszikus almás sütemény

Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
1 tojás
1 kis poharas tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor

Töltelékhez:
2,5 kg savanykás alma
1 teáskanál őrölt fahéj
fél citrom leve
cukor
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


Az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. Meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon be. Tegyük félre, amíg elkészítjük a
tésztát. Tálban morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a sütőport, a tojást, a tojássárgákat, a tejfölt és a cukrot, majd
gyúrjuk alaposan össze. Ha fényes, készítsünk két cipót, és lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket.

Az egyiket tegyük a vajjal kikent tepsi aljába. Egyenletesen osszuk el rajta a kinyomkodott almát, szórjuk cukorral és fahéjjal.
Második lappal borítsuk be az almás tölteléket. A széleket nyomkodjuk le, a tetejét pedig szurkáljuk meg egy villával. Végül
kenjük meg egy felvert tojással. Tegyük az almás pitét előmelegített sütőbe, és 170 fokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra.
almás.jpg
 


Almás-mandulás sertéstekercs

Alap hozzávaló:
2 szép szelet sertéskaraj

Hozzávaló a töltelékhez:
3-4 db alma
1 fej hagyma
1 cikk fokhagyma
2 szál zeller
1 marék mazsola
1 marék mandula

Fűszerek:
bazsalikom
oregano
kakukkfű

bors

Egyéb hozzávalók:
1 db bagett
oliva olaj
napraforgó olaj

Elkészítés:

Egy fél csupor vizet felforralunk bazsalikommal, sóval és oregánóval. Mikor forrani kezd, beletesszük a marék mazsolát és lassú tüzön hagyjuk.

A zellert, almát és a fej hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk.

Hozzáadjuk a fokhagymát, a mandulát (darálva), és a mazsolát a lével együtt, amiben főtt. Addig melegítjük, amíg elfogy róla a víz.

A hússzeleteket szókség szerint ki kell potyolni (amennyiben nem sikerült szép, hosszúkás, megfelelő vastagságú szeleteket szerezni), majd mindkét oldalát megsózzuk és borsót hintünk rá. Ezt követően a tölteléket rákanalazzuk és elegyengetjük a hússzeleteken, majd műanyag fólia segítségével feltekerjük szoros tekercsekbe. Egy maximum fél órára a hűtőbe tesszük a tekercseket, hogy álljon össze.

Közben felvágjuk karikákra a bagettet, behelyezzük egy tepsibe, majd (lehetőség szerint extra-szűz) olivaolajat hintünk rá, illetve megszórjuk sóval és kakukkfűvel. Majd 220 fokon, alsó-felső sütésen megpirítjuk. (Ez időtartam függ a bagett frisseségétől is, nagyjából 10 percre van szükség a sütőben.)

Ez után a tekercseket kivesszük a fóliás csomagolásból és serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, majd tepsibe tesszük, és 200 fokon alumínium fóliával lefedve 200 fokon puhára sütjük 40 percen keresztül. Az utolsó 10 percben a fóliát eltávolítjuk. Lehetőség szerint, a tepsibe néhhány cikk almát helyezünk.

Mindez után csak a tálalás marad hátra. Ha marad meg töltelék, azt fel lehet helyezni a ropogós bagett köröcskékre.

Ajánlott ital az étel fogyasztásához: száraz rosé.

Jó étvágyat!

Amennyiben jutalmat is nyernék, Jacksonville-re kérném, Tragikomikum névre.
 

Csatolmányok

SoKR

Member
Prosciuttos, almás sültburgonya

Hozzávalók:
1 nagy burgonya
4-5 vékony szelet prosciutto
1 alma
1 szál zeller
1 marék mazsola
Olivaolaj
Napraforgóolaj

Elkészítés:

Az almát megpuvoljuk és végony szeletekre vágjuk a felét, a másik felét kockákra vágjuk.
Ez után a burgonyába belevágunk de úgy hogy ne szeleteljük fel. A szeletek közé betesszünk egy egy vékony szelet hagymát vagy prosciuttot.
A butgonyát meglocsoljuk olivaolajjal, majd a kockára vágott hagymát, zellert és a mazsolát kevés olajon megpirítjuk majd a burgonya tetejére hekyezzük.
A burgonyát tepsibe tesszük és alsó felsó sütésen lefedve 180 fokon sütjük, 40 perven keresztül.

Sütés után tálalhatjuk, akár Gorgonzolával is.
Jó étvágyat. :)

Amennyiben jutalmat is nyernék: Jacksonville, SoKR névre kérném :)
 

Csatolmányok